torsdag, juli 26, 2012

Tjoloholm: Luftslott eller utveckling?

Jag har tidigare skrivit två inlägg om planerna för Dreamhill academy på Tjolöholms slott.
Den 24 mars och den 15 juni. I båda inläggen är jag kritisk mot musikproducenten Anders Bagges planer och att Kungsbacka kommun tycks vilja gå vidare med projektet utan kritisk granskning av hur seriöst det är.

Tjolöholm är en pärla som både måste bevaras och utvecklas. Fungera som museum, rekreation, turistattraktion men också som en del av nöjesutbudet i kommunen. Ibland fungerar alla dessa saker tillsammans.

Jag var ordförande för Stiftelsen Tjolöholm 1987-1994. Jag var en av de som såg till att egendomen köptes. Jag vet att jag kan Tjolöholm och uppskattar den tillgång det är för Kungsbacka kommun.

Men viljorna har genom åren varit många. Moderaterna ville aldrig köpa Tjolöholm. Man röstade emot och det har präglat partiets åsikter genom åren. Centerpartiet har i första hand värnat jordbruket på egendomen vilket hämmar utvecklingen. Socialdemokraterna är rädda för allt som är kommersiellt och man kan tjäna pengar på. Att direkt säga nej till Anders Bagge satt i ryggraden. Även om projektet skulle gett pengar.

Tyvärr hittar ibland politiker med olika utgångspunkt varandra med resultatet att inget händer.

Stiftelsen Tjolöholm äger egendomen, inte Kungsbacka kommun. Men kommunen är stiftare, tillsätter styrelse och ger bidragen. Därför är detta i första hand en fråga för Kungsbacka kommun.

Helsingborgs Dagblad har granskat Dreamhill academy. Läs här.

Det är ingen vacker läsning. Man skulle öppna en liknande skola på Örestads slott. Men inget har hänt. Det handlar snarare om påståenden som inte håller, sponsorer som inte finns, begäran om bidrag från kommunerna med mera.

På Facebook låter Anders Bagge sig fotograferas framför en bild med reseföretaget STS:s logotyp. Det påstås vara sponsorer något STS förnekar. Bara den enda bilden raserar ju en hel del av förtroendet för projektet.

Är man seriösa? Eller är det samma visa igen som när jag var ordförande. Jag uppvaktades av företag och organisationer. Man ville satsa på Tjolöholm. Allt lät bra tills jag frågade vad man trodde sig kunna betala. Då tittade de konstigt och sa att man trodde sig kunna få bidrag för att man ställde upp för Tjolöholm.

Om man skall tro Helsingsborgs Dagblads artikel har ju samma sak hänt igen. När kommunerna Helsingborg och Landskrona inte ville ge bidrag så försvann intresset och nu riktade man in sig på Kungsbacka och Tjolöholm.

Vad skall Kungsbacka göra nu?

1. Återremittera beslutet som skall tas i augusti. Beslutsunderlaget är tunt. Man beviljar borgen för 20 miljoner. Till vad? Och dessa pengar räcker inte långt. En lokal på 400-500 kvm. Knappast konferenshotell. Då pratar vi 100-150 miljoner. Minst.

2. Bestäm en gång för alla om det är museum med lite aktiviteter eller en turistattraktion med boende, konferenser, konserter men också ett bevarande av det unika på egendomen.

Alternativ museum innebär att kommunen satsar på en smalare variant med kanske teater, utställningar och liknande. Drivs vidare av stiftelsen och kommunen tar med bidraget i den totala bedömningen av kulturutbudet i kommunen. Kanske nämnden för Kultur & Turism skall vara styrelse i Stiftelsen Tjolöholm.

Alternativ turistanläggning innebär satsning på konferens/boende. Fler konserter och andra aktiviteter som drar in pengar. Men då skall anläggningen inte styras av en politisk styrelse vars olika åsikter under många år lagt en död hand över Tjolöholm.

Tar man alternativ museum så fortsätter man i princip som idag. Vad som skall hända på Tjolöholm blir en budgetfråga varje år i kommunfullmäktige. Men då vet alla detta. Ingen behöver spekulera om nya saker på Tjolöholm.

Jag förespråkar alternativet turistanläggning.

Skall man nå dit måste kommunen ta fram ett underlag som ger möjlighet till konferensanläggning med boende. Det blir på något sätt grunden för verksamheten. Man bör också klara ut tillgängligheten för allmänheten. Slottets öppethållande och liknande. Om någon del skall vara tillgängligt för teater, utställningar osv. Givetvis klara ut vem som står för underhåll osv.

Därefter går man ut och gör en upphandling av driften. Jag tror att etablerade företag som driver liknande anläggningar skulle kunna hitta nya lösningar för Tjolöholm. Att det både skulle vara tillgängligt för allmänheten men också hitta nya aktiviteter.

En konferensanläggning med boende kan vara grunden men en privat operatör kanske har nya egna idéer som kan ge intäkter och minska skattebetalarnas i Kungsbackas bidrag varje år.

Kontroversiellt? Kanske men nu har kommunen via Stiftelsen drivit anläggningen i 25 år och man stampar på samma fläck. Då gäller det att fundera i nya banor. Och det är inte Dreamhill academy.

Inga kommentarer: