tisdag, december 31, 2013

Gott Nytt År



Jag vill önska alla läsare av bloggen ett gott slut 
och ett Gott Nytt 2014!
 


Årets....

Årets politiska blunder

Utan tvekan Centerpartiets idéprogram som föreslog månggifte, slopad arvsrätt, skrotad skolplikt och fri invandring. Efter de så kallade PISA resultatet framstår väl skrotad skolplikt ännu mer tveksamt.

Årets händelse

Finns ingen självklar detta år. Kvinnlig ärkebiskop, häst i köttfärsen och Angela Merkels omval (hon blir ännu mer den som styr Europa) är väl med och konkurrerar. För idrottsälskare givetvis vinst i Hockey VM både för seniorer och juniorer.

Årets förargelse - lokalt

Fortfarande de bruna husen på torget. Särskilt det som säljer korv. Protesterna kommer aldrig ta slut.  Det är dåliga odds på att jag nästa år skriver om det som årets rivning.

Årets förargelse - Sverige

Tycks vara att TV3/Viasat skall sända OS. Gammal trogen vana protesterar SVT som man gjort när det gamla monopolet förlorat andra sporträttigheter. Kommer ni ihåg när TV3 fick ishockey VM första gången? Drömmen för SVT är att få en massa rättigheter mer eller mindre gratis och vem går det ut över? Jo idrotten och dess ungdomsverksamhet.

Årets besök

USA:s president Barack Obama besökte Sverige. Stockholm stod still och fick god luftmiljö på köpet. Lite surt för Stockholmarna att det inte var det första presidentbesöket i Sverige. De gjorde George W Bush 2001 i Göteborg.

Så man var tvungen att prata om "första officiella" besöket till Sverige. Men vad gjorde Bush här? Inofficiellt på semester? Nej, han mötte hela EU:s ledarskap i Göteborg och Sveriges statsminister och Kung särskilt. Surt sa räven....

Årets lokala dubbelmoral

En favorit i repris som inte är löst. Frågan om när alkohol kan serveras på kommunens mark och i lokaler fortsätter att gäcka. Åsakalaset fick ju flytta från mark som en förvaltning (Fritid) förvaltade till kommunal mark som låg under en annan kommunal förvaltning. Då gick det bra.

Men när en rockfestival vill arrangera ett event mitt i Kungsbacka, på Fritids mark, är man helt plötsligt positiva till serveringstillstånd. Det är stor skillnad, heter det.

Dubbelmoralen fortsätter i denna fråga tills kommunfullmäktige sätter ner foten och talar om hur det skall vara.

Och då lär vi åter få lokal variant på i afton dans med kända dansband i ishallen.




Årets farväl

Nelson Mandela lämnade oss. En person vars storhet är svår att greppa. Som kunde ropat på hämnd och gjort Sydafrika till ett nytt Zimbabwe men som valde försoningen och demokratins väg.

Sydafrika utan Mandela har en lång väg att vandra men Nelson Mandela skapade förutsättningar för att den vägen blir fredlig och ger alla i landet möjlighet att delta och växa.

Årets beslut i Närsjukvården - Kungsbacka

För Kungsbackas del att vårdcentralen i Kolla Parkstad blir en egen vårdcentral. Första egna sedan Landstinget Halland/Region Halland införde vårdvalet 2007.

Årets invignignar i Närsjukvården

Börjar bli en vana att klippa band. I år blev det följande:

- Ny entreprenör Närakuten - Backa Läkarhus
- Nya lokaler Folktandvården i Falkenberg
- Ombyggda lokaler men framför allt Apotek för vårdcentralen Håsten i Varberg.

År 2014 börjar också med en invigning av nya lokaler för filialen Kärleken i Halmstad. Jo området heter så. Så man kan komma till Kärlekens vårdcentral.....

Årets planekonomikramare

Tekniks moderata ordförande i Kungsbacka  som i tidningen Norra Halland anser att det är Teknik som skall bestämma var man skall sälja varor i centrala Kungsbacka och även sortimentet.

Det är planekonomi enligt gammal god sovjetisk stil. Kommunen bestämmer vilka som får driva verksamhet och vad den skall innehålla.

Årets, varför skrev vi den artikeln?

Rubriken "Politikerbrand" i Norra Halland skakade Kungsbacka.  Vem brinner? Har någon politiker satt eld på sig själv? Har en arg invånare bränt upp en politiker? Vem är det?

Svaret var att en inhyrd trädgårdsmästare eldat löv hemma hos en politiker.

Artikeln gav upphov till många skratt, samtal och leenden och då hade man väl ändå lyckats på något sätt. Kanske inte som man förväntat, men ett gott skratt förlänger livet.

Årets stationsinvigning

Givetvis att vissa tåg nu stannar i Åsa. Redan en succé rapporteras det.  

Årets lokala självmål

Partiet Kungsbackaborna sa, genom Roger Larsson, som enda parti ja till exploatering i Varlaskogen på kommunstyrelsen 24/9.

Tips till partiet. Spara era pengar och skippa att skicka ut material på Tingberget, och runt om hela Varla. Efter detta självmål lär inga utskick kunna rädda valresultatet i denna del av kommunen. Och jag lovar er. Mina grannar har noterat hur ni röstade.

Årets lokala bostad(s)förvirring

Socialdemokraterna pratar ofta och länge om vikten av nya bostäder Men är inte alltid med på banan när det gäller.

Man har nog lite att prata om i partiet. På kommunstyrelsen 19/11 hade man svårt att hålla ihop den socialdemokratiska gruppen. Det blev nej till bostäder i ett ärende p.g.a. att kommunalrådet Eva Borg röstade med moderaterna. Övriga S-ledamöter var för.

I ett annat ärende blev det också nej. Då var Eva Borg för bostäder men övriga S-ledamöter la ner sin röst.

Skulle varit kul att varit med på diskussionen inom (S) efteråt.

måndag, december 30, 2013

Annie Lööf och de olika Hattarna i partiet.

När en arbetsgrupp inom Centerpartiet föreslog månggifte, slopad arvsrätt, skrotad skolplikt och fri invandring uppstod kaos i partiet. Annie Lööf fick avbryta sin semester och till slut blev det ett ganska urvattnat idéprogram.

Men frågorna var inte nya. I bland annat sin blogg och under sin tid i ungdomsförbundet hade Annie Lööf (då Johansson) drivit flera av dessa frågor.

Att hon är i många delar är nyliberal är det ingen tvekan om.

Och det är den nyliberala hatten hon sätter på sig när hon i en intervju i Svenska Dagbladet säger nej till att reglera vinster för företag i välfärdssektorn och hindra riskkapitalister, som inte är långsiktiga ägare, att driva dessa. Trots att de till 100% är finansierade av skattemedel.

Hon kallar till och med Anders Borg och Jan Björklund för populister.

Men det finns ytterligare en Hatt i Centerpartiet förutom den nyliberala. Den heter Anna-Karin.

Lööf
Denna Hatt är energiminister och har före jul varit kritisk till vinster för elbolagen. Till skillnad från välfärdsföretagen helt finansierad av intäkter från kunder.

Anna-Karin Hatt hade synpunkter på bolagens prissättning och ansåg att bolagen borde ändra den, annars förmodligen lagstiftning.

Två helt olika budskap från Centerpartiet. Hur ägarna av välfärdsföretagen agerar skall man inte reglera men gärna hur elföretagen agerar.

När media uppmärksammade prissättningen kallade Anna-Karin Hatt till sig bolagen och var plötsligt kritiskt. Populism?

Hatt
I en marknadsekonomi sätts regler för en hel del verksamhet. T.ex får inte ägare av elnät sätta vilka priser man vill. Krav på allt från byggfelsförsäkring till hur garantier skall vara är ganska naturligt.

Kan man inte ha synpunkter på hur välfärdsföretag hanterar skattemedel och hur långsiktiga ägarna är, så bör vi ju ta bort de ramar som finns för marknaden och släppa den fri. Är det egentligen det Annie Lööf menar?


tisdag, december 24, 2013

tisdag, december 17, 2013

Öresundståget är en stor framgång

Det var 2009 som länstrafikbolagen tog över Öresundstågen. Det gjordes en gemensam upphandling av driften och danska DSB vann. Det visade sig sedan att de ekonomiskt inte klarade detta och Veolia fick ta över.

Sedan 2009 har antalet resenärer fördubblats. Många turer har tillkommit och fler tåg är multikopplade.

I oktober 2013 gjordes en resanderäkning och för Halland innebär det en ökning av resenärerna med 9% mellan 2012 och 2013.

I de sex län tåget kör är det Halland som har den största ökningen.

En annan rolig statistik är hur många som stiger av och på tåget varje dag på olika stationer.

Såhär ser det ut i Halland.

Antalet personer 2013 först, inom parentes 2012 och sedan i procent.

Laholm 569 (507) +13 %
Halmstad C 4 298 (3 908) +10%
Falkenberg 2 082 (1 919) +8%
Varberg 4 003 (3 464) +16%
Kungsbacka 2 362 (1 833) +29 %

Kungsbacka har mest plus i procent och man märker i rusningstrafik att många tar Öresundståget både söderut och till Göteborg.

I Kungsbacka har vi ju också pendeltåget som jag tyvärr inte har färska siffror kring.

SJ körde i söndags igång trafik mellan Göteborg och Malmö men stopp i Halmstad, Lund och Helsingborg.

Den trafiken kommer knappast att konkurrera med Öresundstågen i Halland. Däremot kan den givetvis ta resenärer som skall till Malmö och Köpenhamn.

Resa till Köpenhamn eller Kastrup innebär dock byte i Malmö så SJ:s flesta tåg inte kan gå över Öresundsbron. Man har inte dubbla elsystem (Danmark har annat system) och är för breda för danska perronger.

SJ brukar säga att det är svårt att konkurrera med subventionerad trafik. Vad gäller Halland finns ingen subvention. Öresundstrafiken går ihop.

Öresundstågen kommer behöva utvecklas ytterligare och jag känner att det finns intresse både inom Region Halland och Hallandstrafiken att göra detta. Problemen är bara att vi skall ha spår att köra på. Och dessa byggs inte ut snabbt nog.

lördag, december 14, 2013

Åsa station invigd

Idag var det invigning av Åsa station. Alla Öresundståg från Göteborg som vänder i Halmstad kommer att stanna där.

Bandet klipptes av en representant från Trafikverket,  från kommunen sida av kommunstyrelsens ordförande Per Ödman och från Region Halland regionstyrelsens ordförande Gösta Bergenheim.

Bandklippning
Det har varit en lång process inte minst på grund av trängseln på banan. Fler tåg får inte plats i rusningstrafik och ytterligare stopp kräver oerhörd skicklighet från de som lägger tidtabellen.

Trafikverkets klara besked är idag att innan tunneln i Varberg är klar med dubbelspår går det helt enkelt inte att stanna på fler ställen.

Det kan ju av politiker som vill göra politiska poäng kallas för att "man inte vill". Och det blir ju ganska riskfritt som politiker att lova diverse tåg  och stopp och sedan skylla på Trafikverket.

Jag är orolig för den nya tidtabell som är lagd. Det kommer ju avgå ytterligare en massa tåg från Göteborg till väldigt många platser  runt Göteborg och även till t.ex Stockholm och risken är stor för förseningar.

Speciellt i rusningstrafik är det oerhört trångt.

Att det i dagsläget inte går att samordna Västtrafiks biljettsystem med övriga södra Sverige är ju också ett minus. Man kan köpa sms biljett men då kostar det extra. En insändare påpekade detta idag i Kungsbacka Posten och vi i Hallandstrafiken måste titta på frågan.

Smartphone är så vanligt idag att det knappast är rimligt att köp via telefon skall kosta extra.
Första tåget stannade i Åsa

Men nog om detta. Idag kan vi glädjas att fler kan åka tåg. Att södra delen av Kungsbacka och norra delen av Varberg får ett snabbt alternativ till Kungsbacka, Mölndal och Göteborg.

Roligt att så många intresserade kom och var med på invigningen.

Det skall bli intressant att följa framöver hur resandet utvecklas.


fredag, december 13, 2013

Kunskapen om vårdval Halland är för dålig bland patienterna

För att ingen skall missförstå. Jag gillar vårdvalet. Tycker det är fantastiskt att patienten tog över makten och att vi politiker inte pekar med hela handen, dit skall du gå. Att man kan byta om man är missnöjd.

Även om man kan ha synpunkter på dagens vårdval är det överlägset det gamla systemet. Därför vill jag också att det skall fungera bra.

Så till frågan.

I diskussionen kring om Andersberg, Torup och Slöinge skall vara självständiga vårdcentraler, eller filialer har vi upptäckt något som gör mig lite fundersam. Kunskapen om vårdvalet hos medborgarna/patienterna är ibland för dålig. En del kan det bra och andra saknar helt kunskaper.

Man kan inte kopplingen mellan det val man gör och var deras vårdpeng hamnar.

En vanlig föreställning är att varje vårdcentral får någon form av grundbelopp och sedan kanske något för listningen.

Jag pratade med en person som ville protestera mot att Slöinge kanske inte skulle vara egen enhet. Barnen gick där på BVC men han och hans fru var listade på en vårdcentral i Falkenberg.

Han hade inte förstått att var han och hans fru listade sig hade betydelse för ekonomin för Slöinge.

För det är ju så att pateinten, inte politikerna, bestämmer hur mycket pengar en vårdcentral skall få. Och det är samma regler oavsett man väljer en privat eller en som drivs av Region Halland.

Varje person har en vårdpeng som är olika stor beroende på åldern. Barn och äldre har större vårdpeng.

Ökar listningen så får vårdcentralen mer pengar, minskar den så minskar budgeten.

Minskar antalet listade för mycket kan ju en vårdcentral bli så liten att det är svårt att garantera god och säker vård.

I Halland lades en privat vårdcentral ner i våras och under förra mandatperioden lämnade dåvarande Landstinget Halland en vårdcentral i Laholm.

Diskussionen kring de tre vårdcentralerna har varit nyttig. Det har blivit tydligt att valfriheten verkligen är på riktigt. Valen man gör har betydelse.

Men om man inte förstår konsekvensen av sina val blir valfriheten bara en valfrihet på pappret.

Kanske jag och andra bara råkat träffa på personer som är några av de få som inte nåtts av informationen kring vårdvalet? Jag tror inte det.

Jag har varit på flera offentliga möten, pratat med massor av människor i telefon och även haft en hel del e-post kontakt. Och bilden är densamma. Allt för många förstår inte helheten när det gäller vårdvalet.

Kanske en minoritet? Ja, möjligt, men också en stor minoritet har rätt att få göra ett val man förstår.

Närsjukvården som aktör kan och ska inte informera om annat än vad vi har för utbud.

Ägare av vårdvalet är Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och vi kommer i dialog med dem dela med oss av de synpunkter vi fått från medborgarna.

För att vara säkra på att alla i vår personal känner till vårdvalet så gavs i onsdags ett uppdrag till förvaltningen att säkra upp att vårdvalets regler är väl känt i organisationen.