onsdag, juli 01, 2015

Ebba Mörkblå tar KD kraftigt högerut

Det finns ett politiskt utrymme Moderaterna lämnade när man gick mot mitten som de Nya Moderaterna.

Men hur stort är det? Uppenbarligen mindre än vad man kan tro.

Kristdemokraterna vill in i detta utrymme men väljer också att ta partiet ännu mer åt höger. Är det på grund av att väljarna strax till höger är för få eller vill man nu äntligen försöka vara det parti man egentligen är?

Inspirationen kommer tydligt från den kristna högern i USA. Moral och kärnfamiljen (där man inte är föräldrar med samma kön) står högt på agendan.Utspelet om samvetsklausul som gör att man skall kunna neka att medverka i aborter passar bra in i den bilden.

Tillsammans med Bengt Eliasson och Barbro Westerholm skrev jag under en debattartikel just om nej till samvetsklausul. Läs här.

Fick då frågan varför vi skrev då frågan ju inte är aktuell politiskt? Men mitt svar är att man kunde på sociala medier se att KD rörde sig i den riktningen och blev inte förvånad när Ebba Busch lyfte frågan.

KD har ju tidigare motarbetat samkönade äktenskap och har svårt att acceptera att två människor av samma kön kan älska varandra, gifta sig, bilda familj och skaffa barn. Uppenbarligen tycker man att det finns för mycket kärlek i världen när man enbart anser att de av motsatta kön skall få uppleva detta.

Vi lär få se mer av den typen av utspel från KD och Ebba Busch.

Jag skulle inte bli förvånad om nästa utspel handlar om att inskränka rätten till abort genom att t.ex inte tillåta abort efter 16:e veckan.

KD tar givetvis en stor risk i att positionera sig så långt till höger. Allmänborgerliga och kristna väljare med en human och frisinnad inställning kan försvinna från partiet samtidigt som nyrekryteringen inte höjer partiet. Risken är också stor att kamrat moderat 4% försvinner.

Uppenbarligen är man beredda att ta den risken.

Problemet är att de frågor KD driver inte är något man kommer få igenom i en alliansregering. Men nu gäller det i första hand att rädda partiet och längre tänker nog inte partiledningen.

Har plötsligt KD ändrat åsikter? Nej i de djupa partileden har man tyckt såhär länge men partiet har dämpat sig för att nå större väljargrupper.

Så utspelen är säkert populära i partiet men jag är inte lika säker på att väljarna hänger med. Tiden lär visa detta.

Expressen

Inga kommentarer: