Frågan i rubriken är rätt rimlig att ställa. Inte minst med bakgrund av hur partier i Miljöpartiets situation har utvecklats. Jag har tittat på Norden, Irland, Storbritannien och Tyskland.
Och det finns ju ett svenskt exempel. Ny Demokrati som faktiskt totalkollapsade som parti.
Mindre partier som går i koalition med ett större och saknar regeringserfarenhet får i princip alla stora svårigheter. Speciellt om regeringspartnern är van att regera själva.
Maskrosen vissnar... |
1. Man är tvungen att ge upp krav i valmanifest och utsätts snart för en svekdebatt.
2. Partiet faller i opinionen. Krav från gräsrötterna sätter press på ledningen.
3. Partiledaren byts ut.
4. Partiet lämnar regeringen. Man orkar inte längre kompromissa.
5. Partiet ramlar ur parlamentet eller gör ett katastrofval.
Miljöpartiet har på 18 månader lyckats ta sig till punkt 3. Det är i rekordfart. För att undvika punkt fyra måste man få stora politiska segrar framöver. Men på vilka områden skulle detta vara?
Alla partier jag studerat tar sig inte igenom dessa fem punkter eller hoppar över någon. Liberalerna i Storbritannien tog sig i regeringsställning bara fram till punkt 2 och hoppade sedan till punkt 5.
De gröna på Irland tog sig igenom alla fem punkter och ramlade ur parlamentet. Liberalerna i Tyskland stannande kvar i regeringen men uppfyllde allt annat och ramlade ur Förbundsdagen.
SF i Danmark uppfyllde alla punkter men undvek att ramla ur Folketinget även om man gjorde ett mycket dåligt val.
Med 4,1 % i opinionen har Miljöpartiet inga marginaler. De klarar inte hur många kompromisser som helst.
Är då lösningen att lämna regeringen? Om vi tittar på andra partier i samma situation så är svaret nej. Det visar väljarna att man inte var regeringsdugliga och blir något som kommer förfölja partiet under lång tid. Skall man lämna en regering är det på en fråga som är viktig för stora väljargrupper och som partiet är förknippat med.
När Gröna i Finland lämnade regeringen gjorde man det eftersom man är emot fler kärnkraftverk som regeringen ville säga ja till. Det gav partiet stora framgångar. Idéerna var viktigare än att vara statsråd.
Kollapsar partier som åker ur parlament. Inte alltid. Det tycks beror på hur stark lokal förankring man har. Både partiet men också i lokala församlingar. Ju starkare man är desto större möjlighet att komma tillbaka. Ny demokrati hade dålig lokal förankring och kollapsade som parti.
1 kommentar:
Det lokala engagemanget och grundvärderingarna är det som håller ihop partiet. Görs det avsteg i natofrågan kommer partiledningen sitta ensamma, då har de gått emot vallöfte, och alla kommer ta avsteg ifrån dem.
Skicka en kommentar