onsdag, december 28, 2016

Årets 2016.....

Jag fortsätter traditionen och skriver under rubriken "Årets" om lite saker som hänt i Sverige, Halland och Kungsbacka under året som gått.

Årets fiasko

Förslaget att införa sex regioner i Sverige som föll ihop som ett korthus. Obegripligt att regeringen och civilministern (S) valde att driva den frågan och på det arroganta sättet man gjorde det.

Årets lokala självmål

För fjärde året i rad går priset till det lokala partiet Kungsbackaborna som struntade i att lämna in redovisning över hur man använt partistödet. När det uppmärksammades åkte man till fel ställe som inte ville ta emot redovisningen och la den då i Roger Larssons bil. Till slut lämnades den in i absolut sista sekunden och en majoritet i kommunfullmäktige vände andra kinden till och gav dem partistöd även nästa år.

Som Jesus sa: Saliga äro de saktmodiga, ty de skola besitta jorden.

Årets opinion 

Resandeökningen från Åsa station med fullsatta tåg och stående passagerare tog nog vissa politiker på sängen. Planering för det saknades men heder åt Hallandstrafikens tjänstemän som snabbt hanterade frågan och kom med förslag och ett Västtåg från Varberg och dubbelkopplade turer löste den värsta krisen i rusningstrafik.

Men boende undrar givetvis varför det finns en station, det finns människor som vill resa, tåg går förbi och tågen stannar inte. En berättigad fråga tycker jag och Liberalerna, och tror någon att denna opinion kommer lägga sig, tror dem fel.

Vissa partier i Kungsbacka som säger sig vilja ha tågstopp har inte med partivännerna på länsplanet.

Känns bra att Liberalerna i Kungsbacka och i regionen är överens. Fler tågstopp i Åsa dagtid, kvällar och helger.

Årets logotype

Föremål för fniss och humor
Liberalerna lanserade sin logotype och utseendet mötte fniss från annars stela och strama svenskar. 

Visste inte att hela Sverige var Göteborgare och fick sådana tankar och associationer så fort man såg något stå rakt upp.

Men nu vet ju alla hur Liberalernas logga ser ut. Kan någon beskriva KD:s?

Årets lokala feltänkta politiska dumhet (igen)

Hänger med från förra året och det är P-skivan i innerstaden i Kungsbacka. Moderaternas enda vallöfte från 2014 de genomförde emot övriga alliansen.

Nu har det införts p-avgift vid t.ex simhallen, stationen (för pendlare) och i bostadsområden. Men de attraktivaste platserna i centrum är gratis.....

Invånarna fattar ingenting och är i media med rätta kritiska.Ta bort detta dumma påfund.

Året farväl

Det blev året då många kända personer lämnade oss. Inte minst musiker. Bland annat Leonard Cohen, Prince, George Michael men inte minst David Bowie. Jag följde honom sedan tidigt 70-tal och han var en av mina musikaliska idoler.

David Bowie
Fick upp ögonen för honom när Life on Mars släpptes som singel 22/6 1973 och köpte fler album av honom direkt.

Såg David Bowie på scen tre gånger, En av dem var den ena av de två fullsatta konserterna på Ullevi.

Bilden (suddig) tog jag på konsert i Scandinavium 4 juni 1978.

Turnén  hette Isolar II. 

Årets politiska beslut i Region Halland

På samma sammanträde beslöt regionstyrelsen att utöka fosterdiagnostiken med KUB och NIPT tester och införa sprututbyte. En bra liberal dag på jobbet.

Årets (kol)brutna vallöfte

Oj, det var kanske inte så smart att lova detta....
I år vinner Miljöpartiet på nytt. I valrörelsen lovade man stoppa brytning av kol i Vattenfalls tyska gruvor. Fridolin viftade med kolbiten i debatterna. I regeringsställning så låter det annorlunda och kolet säljs. Ett av de största sveken någonsin i svensk politik.

Årets lokala Putin

Byggnadsnämndens ordförande Thure Sandén (M) fick efter att han och byggnadsnämnden fått omfattande kritik från ledamöter och även JO, till slut nog.

Förmodligen hade han sneglat på hur president Putin behandlar kritik och i en insändare förklarade han att kritik efter att beslut tagits stred mot demokratin. Och när de är fattade skall de accepteras. Punkt slut. Vadå yttrandefrihetsgrundlag? Finns sådan?, undrade nog Thure.

Årets Mona Sahlin

Anställde en person med diffusa arbetsuppgifter. Skrev intyg om att han tjänade fantasisummor. Åkte till USA på skattebetalarnas bekostnad, med honom, utan att kunna förklara varför. Tar det aldrig slut?

Årets revansch

Vad är det för fel med att ha slips?
Jan Björklund som efter spott och spe fick upprättelse när två undersökningar kom, varav en PISA, som visade att skolresultaten i svensk skola hade vänt. Politiken han drivit fungerade. 


Intressant att innan 2012 hävdade de grönröda att kunskap inte kunde mätas och betyg var fel. 

Men när Sverige dök i PISA undersökningen 2012 så gick det plötsligt att mäta kunskap för då kunde man använda detta emot alliansen och Jan Björklund.

Årets Facebookshetsande

På  lokala moderaten Marianne Kierkemanns facebooksida gick ett antal, mest moderater, i spinn över att vad de trodde på allvar var en pågående TBC epidemi och krävde att asylsökande skulle tvångsundersökas.

Kristdemokraten Niklas Mattsson bad mig gå in och svara och efter svaret dog diskussionen.

Sanningen är att i princip 100% av alla asylsökande undersöks. I Halland har 13 fall av TBC konstaterats de senaste tre åren varav ett i Kungsbacka. Tre var flyktingar.

Så kan det bli när man blandar fördomar, okunskap, brist på fakta och triggar varandra i grupp.

Jag konstaterade i mitt svar att där asylsökande direkt avviker mot de som bor i Sverige  så är det den dåliga tandstatusen. Men det är ju som bekant inte smittsamt.......

Inga kommentarer: