tisdag, december 27, 2016

Kollektivtrafikåkandet ökar kraftigt i Kungsbacka och Halland

För första gången på många år ser det ut som att kollektivtrafikåkandet i Halland kommer att klara det mål som regionfullmäktige satt upp, att öka resandet med 5%. Allt enligt siffrorna för november.

Stadstrafiken i Kungsbacka ökar ackumulerat hittills i år med 35,7% och då skall vi komma ihåg att trafiken las om och utökades i juni 2015 så förra årets kraftiga ökning fortsätter. En ökning på ökningen kan man säga.

På 10 år har stadstrafiken i Kungsbacka fördubblats.

För 10 år sedan gjordes 200.000 resor per år och i år kommer det sluta på en bit över 400.000 resor.

Och så sent som december 2014 var resandet per år 250.000 resor.

En kraftig ökning som visar att när man gör förändringar, gör trafiken attraktiv och ger fler möjlighet att åka kollektivt, så ökar resandet.

Siffrorna för pendeltåget är inte tillförlitliga men i januari börjar Västtrafik redovisa på- och avstigningar vilket kommer ge en mycket bra exakt siffra hur många som åker och när. Passagerarna räknas automatiskt i dörren.

Siffrorna för Öresundståget 2016 kommer i januari och givetvis är nog många nyfikna på hur många som stiger av och på i Åsa.

Men trafiken ökar i hela Halland. Stadstrafiken i Halmstad har kommit över 4 miljoner resor per år och Varbergs stadstrafik, som också lagts om, visar en ökning på 36,6%.

Ett bra år för kollektivtrafiken i Halland.

Inga kommentarer: