Det spekuleras idag vilt i media om Lars Leijonborg kan sitta kvar som partiledare. Här är några artiklar och inslag. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, SVT, SR ekot och Politikerbloggen.
Oavsett vad media tycker och spekulerar kring så är det folkpartiets medlemmar som skall säga sitt. Fram till den 30 april kan medlemmarna nominera till folkpartiets valberedning. Sedan skall denna beredning arbeta fram ett förslag till partiordförande och partistyrelse.
Valen görs på folkpartiets landsmöte i början av september.
Frågan som nu poppar upp är om Lars Leijonborg skall bli omvald. Enligt Sveriges Radio Ekot så är det tre distrikt som är tveksamma till omval. Lyssnar man på inslaget så är Blekingedistriktet mer inne på att ny ledare behövs inför 2009 då det är EU val.
Hur stark är Lars Leijonborgs ställning? Det är svårt att säga. Jag har under senaste månaderna träffat många folkpartister från olika delar av landet. Det tycks vara en allmän mening att någon annan skall leda folkpartiet i valet 2010.
Men där slutar enigheten.
Det finns de som vill se ett partiledarval som en kursändring. Att folkpartiet skall gå till vänster. Man vill tillbaka till Bengt Westerbergs folkparti. Men ingen har lyckats förklara för mig vad det är man vill tillbaka till. Bengt Westerberg avgick efter ett misslyckat val 1994 och lämnade ett parti i stor oreda. Ett parti som inte visste om man skulle regera med (s) eller övriga borgerliga.
Andra ser partiledarbyte som en chans till något nytt. Kanske inte politiskt vägval utan nytt ansikte, ny framtoning och en allmän uppfräschning av partiet. Kombinerat med att nya personer väljs in i presidiet.
Svårigheten kommer när man skall föreslå ett namn.
Skulle Lars Leijonborg avgå idag är Jan Björklund favorit. Han har blivit utnämnd till bästa och effektivaste minister i både Expressen och SVT:s rapport. Jan är också en duktig debattör och tvärtemot vad många tror är han inte en enfrågepolitiker. Jan kan andra frågor än skolan.
Cecilia Malmström är ett annat namn som nämns. Omtyckt och kunnig. Men vad kan hon förutom EU frågor? Har främst sitt stöd på västkusten. Frågan är också, vill hon bli partiledare?
Det tredje namnet är Johan Pehrson. Idag gruppledare. Får inte riktigt grepp om hans stöd. Givetvis en nackdel att han inte sitter i regeringen. Hade Johan Pehrson varit justitieminister idag hade han varit en allvarlig kandidat.
Övriga namn som kommer upp som Erik Ullenhag, Karin Pilsäter, Nyamko Sabuni, Tobias Krantz, m.fl. har inte det stödet övriga har. Men fler av dem som Ullenhag och Sabuni är inte speciellt gamla och kommer säkert att vara med i diskussionen 10-15 år framåt.
Blir det då byte vid höstens landsmöte? Mitt tips är nej.
Ledande folkpartister vill inte upprepa den strid som var när Maria Leissner blev vald. En partiledare vald i strid är försvagad. Och en strid försvagar också regeringen.
De tankar som jag vet att vissa har är att Lars Leijonborg avgår hösten 2008 och lanseras som första namn på folkpartiets lista till EU parlamentet. Eventuellt skulle han kunna bli Margot Wallströms efterträdare som EU kommissionär. Carl Bildt lär inte vilja lämna regeringen våren 2009 när Sverige har ordförandeskapet hösten 2009. Bildt kan inte motstå att under 6 månader vara hela EU.s utrikesminister.
Det innebär att ett extra landsmöte väljer partiledare hösten 2008. Nytt statsråd efter Leijonborg blir med all säkerhet i så fall Johan Pehrson. På vilken post beror givetvis på om man i halvtid ombildar regeringen.
Jag tror folkpartiet behöver tiden fram till 2008 för att få fram en kandidat som det finns bred enighet om.
Man får heller inte glömma att Lars Leijonborg är en mycket uppskattad person i folkpartiet. Det parti han tog över 1997 var i kris.
Han har sedan dess varit partiets ledare i 3 riksdagsval och två EU val. I samtliga utan ett har partiet fått fler röster än vad man hade 1994. Jag tror det är få som vill ”avsätta” Leijonborg utan hans tjänster behövs även i fortsättningen i partiet.
Mitt tips är ändå att folkpartiets tre ledande politiker i valet 2010 kommer att vara Jan Björklund, Cecilia Malmström och Johan Pehrson. Skulle inte förvåna mig om de också i den ordningen kommer att vara ordförande, 1:e vice ordförande och 2.e vice ordförande.
2 kommentarer:
Jag ser gärna Cecilia, Karin P eller Birgitta Ohlsson som partiledare :-)
Alla tre är duktiga fp-kvinnor.Folkpartiet skall vara glada att det finns så mång akompetenta politiker i partiet. Själv har jag inte bestämt mig för vem jag vill ha som efterträdare. Men jag lutar mot regeringens effektivaste minister, Jan Björklund.
Skicka en kommentar