måndag, september 02, 2013

Intressant förslag till riksdagslista för FP i Halland

En enig nomineringskommitté har lagt fram ett förslag till riksdagslista för Folkpartiet i Halland inför valet 2014.

Den är intressant på många sätt. Det är för det första en klar föryngring.

På andraplats föreslås Emma Gröndahl från Laholm. Hon är 26 år men redan erfaren i politiken. Sitter sin andra period i kommunfullmäktige där, är gruppledare och sitter även med i kommunstyrelsen.

Bengt Eliasson
På tredje plats föreslås Fatima Svanå från Halmstad. Också med många år i politiken och 38 år.

På fjärde plats föreslås Ann Molander från Kungsbacka (48 år) och på femte plats Kristoffer Johansson från Halmstad, 32 år.

Listan toppas av Bengt Eliasson från Åsa i Kungsbacka. Han är 52 år och har lång politisk erfarenhet. Kom in redan i slutet av 80-talet i politiken i Kungsbacka. Är gruppledare för Folkpartiet i Region Halland.

Att Bengt toppar har några reagerat på i media. Borde vara en kvinna. Men med tanke på att Bengt vann provvalet så oerhört överlägset hade det varit ganska utmanade att strunta i medlemmarnas önskemål och egentligen säga till dem, ni har röstat fel.

Bengt fick fler röster än nummer två och tre ihop, och lika många som nummer två, tre och en av delade fyrorna ihop. En överlägsen seger.

Jag värjer mig alltid emot när det sägs att nu är det dags för en kvinna eller här måste vi ha en man.

För att kunna företräda medborgarna och sitt parti och faktiskt uträtta något måste man ha kompetens. Det sitter inte i vilket kön, ålder, hudfärg, sexuell läggning eller annat man har.

Kompetens kan givetvis uppfattas olika. Men det är därför vi har provval. Man prövas av sitt parti. Har man förtroendet? Tycker de som man träffar ofta, och fått förtroendet ifrån, att man gör ett bra jobb?

Sedan får väljarna också säga sitt genom att kryssa. Tyvärr har vi inte ett bra personvalssystem. Jag skulle vilja se att att partierna satte t.ex 10 kandidater på listan till riksdagen i Halland och sedan fick väljaren via kryss välja den man ville se som partiets riksdagsledamot/ledamöter.

Dagens system gör kryss inte får den betydelse de kunde få. Någon får 5,14% kryss och blir inkryssad. Men nästan 95% av de som la rösten på det partiet i den valkretsen kryssade inte personen. Hur mycket värt är då egentligen de 5% kryss?

Jag är glad över att Halland tar steget från varvade listor. Vi gjorde det i Kungsbacka 2010 vilket innebar två kvinnor i topp på kommunlistan, fem av sju i kommunfullmäktige för (FP) är kvinnor och kvinnorna sitter på fyra av fem presidieposter.

Jag var med i båda nomineringskommittéerna som tog fram förslagen, var ordförande i den ena, och jag har inga problem med att kvinnor dominerar inom (FP) i Kungsbacka.

De var bäst och hade bäst kompetens, helt enkelt. Och vill männen få bra placeringar inför 2014 får man visa att man är värda detta förtroende. Annars lär kvinnorna i Kungsbacka ta de främsta platserna även de nästa fyra åren.


Inga kommentarer: