torsdag, juni 04, 2015

Bojkotta Coop Varberg

Coop Varberg har beslutat att bojkotta israeliska varor. Ett helt horribelt beslut. Skall en matbutik driva utrikespolitik? Vad tycker Coop Varberg om NATO anslutning? Bör vi gå över till Euro?

Är detta en matbutiks uppgift att driva politisk opinionsbildning?

Israel är en demokrati med fel och brister som andra länder men är en demokrati. Man behöver inte gilla landets regering, precis som man inte behöver gilla Åsa Romson och Stefan Löfven, men de är framröstade i fria val.

Riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP), ordförande i Samfundet Sverige-Israel, har skrivit ett öppet brev till Coop lokalt och centralt. Tryck här.

Som han skriver blir det en dubbelmoral att bojkotta varor från Israel men sälja varor från diktaturer som Vietnam och Kina.

Gick man igenom butikens sortiment hittar man säkert varor från en massa diktaturer. Varför bojkottar man inte dessa varor?

Jag kommer därför bojkotta Coop Varberg. Jag har stannat där då och då och handlat men det är det slut med det.

Jag hoppas fler gör så så att man verkligen känner av minskad försäljning och tar sitt förnuft till fånga.

Hör också inslaget i Radio Halland. Tryck här.

2 kommentarer:

Christer Sandberg sa...

Tommy!
Jag är medlem i COOP Varberg Ek.För. som i mars tog beslutet om att de butiker som föreningen äger inte längre ska sälja israeliska varor förrän ockupationen av Palestina upphört. Beslutet togs på Årsmötet, föreningens högsta beslutande organ. Inget annat yrkande än bifall till motionen fanns då beslutet togs. Alltså ett demokratiskt fattat beslut.
Oavsett om Israel är en demokrati eller ej så är det ett faktum att Israel ockuperar Palestina och har så gjort i snart 50 år. En ockupation som varat så länge strider mot den fjärde Genèvekonventionen.
I ett upprop år 2005 slöt över 170 palestinska organisationer upp bakom kravet på BDS (Bojkott, Desinvestering, Sanktioner).
Bojkott är en fredlig men effektiv metod att påverka Israel. Att så är fallet visas inte minst av att Benjamin Netanyahu i dagarna avsatt mer än 200 miljoner kronor för att bekämpa BDS-rörelsen, en internationell rörelse som växer kraftigt.

Avslutningsvis vill jag uppmana dig att följa din halländske riksdagskollega Michael Svenssons exempel och göra en resa i Palestina (Västbanken) och med egna ögon se hur palestinierna som lever under ockupation dagligen trakasseras och förnedras av de illegala bosättarna och den israeliska armén. För Michaels del blev det en ögonöppnare, vilket han berättade om på ett offentligt möte i Varberg som Palestinagruppen arrangerade tillsammans med Moderaterna.
Kanske kommer du då till slutsatsen att ockupationen måste upphöra!
Vänliga hälsningar
Christer Sandberg
Varberg

Tommy Rydfeldt sa...

Christer!

Om Ni skall ha någon trovärdighet så tar ni beslut om ett demokratikriterium. Eller följa oberoendeorganisationen Freedom house ranking av länder som är fria.

Men då får ni bojkotta 60-70 länder. men inte Israel.

Problemet för er som vill åt Israel till varje pris är att de rankas som fritt land medans länder som ni inte har problem att sälja varor från rankas som Ryssland (delvis fritt), Kina (icke fritt, Vietnam (ickefritt)

Men ni är ju ensidigt ute efter Israel och inte att stoppa odemokratiska länder.

Ni verkar ju styrelsen tagit sitt förnuft tillfånga.Ett extra styrelsemöte på torsdag Men fortsätt gärna bojkotta så går affären under. Coop skall ju vara på pappret opolitiska fast de flesta kallar ju er för sosseaffär. Men nu gick ni för långt.