onsdag, juni 24, 2015

Nu införs fritt val av hjälpmedel i Region Halland

Vid regionfullmäktiges sammanträde förra veckan beslöts att införa fritt val av hjälpmedel. Det är ett ärende som tagit lång tid. Ärendet startade när Bengt Eliasson (FP) var ordförande i Hjälpmedelsnämnden 2006-2010.  Utredningen som kom fram till slut fick väl inte med alla de hjälpmedel vi hoppats på men det är bra början.

Först ut är hörseltekniska hjälpmedel och förflyttningshjälpmedel som exempelvis rollatorer och rullstolar.

Jag ser dock detta enbart som första beslutet, inte själva beslutet.

Att låta de som behöver hjälpmedel själv få välja är en viktig valfrihetsreform. Att bara bli anvisad det hjälpmedelscentralen erbjuder känns inte bra.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är emot. Jag är lite fundersam varför. Argumenten var inte övertygade i debatten som blev en valfrihetsdebatt. Precis hade (S) och (V) sagt nej till vårdval plus som ger patienten valfrihet inom hud och psykiatrin. 

Tekniken blir att den person som vill välja själv och som bedöms ha möjlighet att själv välja får en voucher där man kan inköpa det hjälpmedel man önskar och betala med vouchern.

Kanske här skon klämmer. Någon skulle, hemska tanke, kanske tänka sig att lägga till någon krona för att få lite extra. Det är nog det (S) och (V) vill förbjuda.

Fotnot: Beslutet måste för att gälla godkännas av samtliga kommuners kommunfullmäktige.Inga kommentarer: