söndag, juni 21, 2015

Coops bojkott avbröts - en summering

På en stämma i våras för konsumentföreningen i Varberg dök 22 personer upp. Där röstades igenom en bojkott av varor från Israel.

Detta beslut mer eller mindre hemlighöll föreningen. De driver bland annat Coop Forum i Varberg.
Ingenstans kunde man läsa om beslutet. Ingenstans kunde man som kund förhålla sig till detta beslut.

Men till slut kom det ut och det blev proteststorm mot Coop i Varberg.

Faksimil från Hallands Nyheter
Jag var en som protesterade. Mathias Sundin, riksdagsledamot för Folkpartiet, en annan. Överallt ifrågasattes deras beslut.

KF centralt reagerade och skickade ett uttalande:

"Beslutet som har fattats på Coop Varbergs föreningsstämma strider mot Kooperativa Förbundets (som äger varumärket Coop) beslut och policy om hur eventuella bojkotter av länder ska hanteras. Föreningsstämmans beslut är därför mycket olyckligt."

Hela uttalanden finns här.

Till slut orkade man inte utan styrelsen beslöt att ej genomföra stämmans beslut.

Det är ett bra beslut. Att enbart bojkotta ett land på lösa grunder och sedan sälja varor från diverse diktaturer är inte seriöst.

Diverse vänsteranhängare har i media efteråt kritiserat styrelsen men jag tror den kommer stå fast. Annars lär Coop i Varberg gå en mörk framtid till mötes.

Driva affärer med en fråga på agendan, att bojkotta Israel, men sedan inte ha problem att sälja varor från kommunistiska diktaturer eller Ryssland som ockuperar Krim.

Och som KF centralt noterar i sitt uttalande; Skall man heta Coop skall man följa de regler som KF satt upp centralt och beslutet stämman tog strider mot dessa.

Inga kommentarer: