För att den rödgröna regeringen skall få igenom sin vision om stora regioner i Sverige krävs en riksdagsmajoritet. Finns den? Mycket tveksamt.
Om man räknar med Liberalernas stöd så är man nog fel ute. Jag tror inget alliansparti skulle agera stöd till regeringen i denna fråga och SD är klart emot.
Det liberala nyhetsmagasinet NU pejlar i veckans nummer läget bland några liberala gruppledare i landsting och regioner, bland annat undertecknad.
Jens Sundström, gruppledare i Norrbotten, ger klart besked:
" Det är omöjligt att i en region som omfattar halva Sverige känna samhörighet och samlas kring gemensamma sakfrågor. Det är en av anledningarna till varför vi är emot detta förslag."
Anna Starbrink, Stockholm, är mer återhållsam men bollar över frågan till Gotland.
"Om Gotland vill vara med i en gemensam region med oss kan vi säkerligen diskutera detta också. Men vår prioritet är främst en egen Stockholmsregion.
Gilbert Tribo från Skåne från Skåne säger dock klart nej.
" Vi vill behålla nuvarande indelning vilket fungerat väl för Skåne och de sydsvenska landstingen med samarbete över länsgränserna med Halland, Kronoberg, Blekinge och Kalmar."
Gruppledare i Jämtland Härjedalen Lennart Ledin säger också nej till förslaget.
" Liberalerna tycker att en Region Norrland är ett dåligt alternativ för Jämtland Härjedalen. Ett stornorrland framstår för oss som det sämsta alternativet."
Man kräver också folkomröstning.
Den enda intervjuade som är positiv är gruppledaren för Region Jönköping, Jimmy Henriksson.
"Vi välkomnar en större region med ett direktvalt fullmäktige för de större strategiska frågorna."
När jag pratar med andra liberala gruppledare är tongångarna samma. Klart nej även om det finns enstaka positiva röster.
Skulle liberalernas partiledning köra över sina gruppledare i regioner och landsting? Knappast.
Den bild jag får är att lägger regeringen ett förslag byggt på frivillighet får man stöd. Men tvinga in landsting och regioner i konstellationer man inte vill vara med i kommer inte få stöd. Inte minst därför man riskerar att riksdagsledamöter hoppar av och röstar emot partilinjen i så fall och för sitt hemlän.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar