onsdag, juli 05, 2017

Stora politiska förändringar i Kungsbacka om det vore val idag

Jag tycker att det är kul att utifrån opinionsmätningar räkna på vilka förändringar som skulle ske om det var val vid den tidpunkten jag räknar.

Och det har ju sedan förra valet hänt en del i opinionen på riksplanet.

I Kungsbacka har det ju också varit omtumlande inte minst för Moderaterna. Man har hamnat snett och fått omfattande kritik i frågorna kring eventuell försäljning av Stättared, att de ville kommunen skulle dra sig ur Sjöaremossens isbana, deras nej till fler tågstopp i Åsa och misskötsel av byggnadsnämnden under många år med moderater som ordförande.

Vi vet att det kommer påverka dem negativt. Men hur mycket?

Jag utgår från Svensk väljaropinion som är en vägning av flera opinionsmätningar. Se här.

Moderaterna 15 mandat (-6)

En tredjedel av väljarna har försvunnit på riksplanet och så har vi de lokala moderata skandalerna. Ett resultat på denna nivå Innebär att man tappar ordförandeposter och många ledamöter i kommunfullmäktige och nämnderna.

Får Hans Forsberg förnyat förtroende? Sedan kommunen bildades 1974 har bara ett moderat kommunalråd själv fått välja tidpunkt för sin avgång, Per Ödman.

Centerpartiet 11 mandat (+4)

Fick ett gratismandat p.g.a. av valsystemet förra gången så egentligen startar man på 6 mandat. Har bra framtoning i kommunen och ökat väljarstöd på riksplanet. Kommer ge ett antal nya mandat i kommunfullmäktige.

Liberalerna 7 mandat (+1)

Har lite ökat stöd på riksplanet. Är mycket aktiva lokalt. En Åsa stationeffekt? Tar ett mandat. Missnöjda moderater kan räcka till ytterligare ett i så fall på Moderaternas bekostnad.

Kristdemokraterna 2 mandat (+-0) 

Skulle med nuvarande valsystem fått tre mandat förra valet. Men tar inte det och står kvar på två.

Miljöpartiet 3 mandat (-1)

Tappar på riksplanet men har alltid sämre siffror lokalt så tappet stannar vid ett mandat.

Socialdemokraterna 9 mandat (-1)

Tappar på riksplanet. Skall vara opposition men är totalt anonyma lokalt. Syns aldrig men det stannar vid minus ett mandat.

Kungsbackaborna 3 mandat (+-0)

De mest svårbedömda partiet. Är anonyma men brukar poppa upp som det missnöjesparti man är i valtider. Hur drabbar det partiet att man nu blivit Sverigedemokraterna light? Behåller nog sina tre mandat.

Vänsterpartiet 3 mandat (+1)

Ökar nationellt men anonyma lokalt. Räcker dock till ett nytt mandat.

Sverigedemokraterna 8 mandat (+2)

Järnrör, krogslagsmål, rasistiska påhopp, avhopp med mera tycks inte bita på dem och de följer rikstrenden och ökar med två mandat.

Fortsatt alliansmajoritet med 35-26.

Inga kommentarer: