lördag, november 28, 2015

När lämnar Miljöpartiet regeringen?

När jag började fundera över om detta blogginlägg var rubriken "Kommer Miljöpartiet lämna regeringen?" men efter att ha följt de senaste dagarnas debatt inom partiet är det bara en fråga om när, inte om.

Jag tycker det är intressant att i den politiska historien hitta partier som hamnat i liknande situationer. Det brukar vara mindre partier i en koalition, partier som är ovana att regera som hamnar i dessa situationer. Man har drivit en linje i opposition som sedan inte håller när partiet skall ta ansvar.

Vissen maskros
Men även regeringens största parti kan få problem om övriga är emot. Bästa svenska exemplet är 1978 då Centerpartiet efter ett antal turer och våndor lämnade den borgerliga regeringen på grund av kärnkraften. För Centerpartiet var det början på lång nedgång. Jag skall återkomma till konsekvenserna av att lämna en regering.

Låt oss ta några utländska exempel. Efter valet 2007 gick Green Party på Irland in i en koalition och upplevde samma problem som Miljöpartiet. Fick interna motsättningar och lämnade regeringen i Januari 2011. Vid valet som sedan hölls i februari 2011 ramlade man ur parlamentet.

Efter valet 2010 gick Liberaldemokraterna i Storbritannien in i en koalition. Fick direkt känna på att vara det mindre partiet i en koalition är besvärligt. Man fick gå med på beslut som partiet i opposition kraftigt hade varit emot. I valet 2015 tappade partiet från 57 mandat till 8 mandat.

Även Danmark ligger i närtid. Socialistisk Folkeparti gick med i regeringen 2011. Partiet hade varit på uppgång och fått 23 mandat (13%) i valet 2007.

Men regeringsmakten blev ingen dans på rosor. Partiet fick böja sig i fråga efter fråga. Påminner om hur Miljöpartiet har haft det. Opinionsmätningarna visade att man kunde ramla ur Folketinget. Till slut orkade inte partiet utan lämnade i januari 2014 regeringen.

I valet i juni 2015 fick man 4,2% och 7 mandat.

Hjälper det ett parti att lämna regeringen? Historien visar med några få undantag att så inte är fallet.

Oftast därför man förlorar väljare av olika anledningar. Man har redan kompromissat och förlorat förtroendet hos de som litade på partiet medans andra väljare tappar förtroendet för partiet som regeringsdugligt.

Att spräcka regeringen 1978 gynnade inte Centerpartiet 1979. Man förlorade 6%. Irländska gröna ramlade ur parlamentet, Liberalerna i Storbritannien gick från 57 till 8 mandat och SF i Danmark tappade i valet 2015 5%.

Det partiledningen för Miljöpartiet säkert brottas med är att stanna kvar i regeringen och fortsätta kompromissa eller lämna som kommer stämpla partiet som ett parti som är odugliga på att regera?

Att lämna är ingen garanti för framgång, snarare tvärtom, men till slut kommer ett parti till en punkt då att lämna regeringen blir det enda möjliga.

Men den turbulens som nu är i partiet är frågan, när, inte om, når man den punkten?

Inga kommentarer: