måndag, mars 21, 2016

Kompetenscentrum i Halland för nyanlända läkare och sjuksköterskor

Region Halland har behov av fler läkare och sjuksköterskor. Bland de som sökt asyl i Sverige och finns i Halland har många den kompetens som efterfrågas.

De behöver givetvis utbildning i hur svensk sjukvård fungerar och i det svenska språket. Dessutom kan vissa behöva komplettera sin utbildning.

Det är viktigt att det arbetet kommer igång snabbt och att dessa personer fortast möjligt kommer i arbete, stärker sjukvården och blir skattebetalare.

Regionstyrelsen har därför tidigare beslutat att asylsökande läkare och tandläkare skall erbjudas utbildning i svenska varvat med praktik.

Men vi behöver göra mer.

Närsjukvårdens ledning har därför, tillsammans med regionkontoret, arbetat fram ett förslag om ett kompetenscentrum.

Förslaget innebär att ett kompetenscentrum för läkare och sjuksköterskor med utländsk kompetens byggs upp. Kompetenscentrum planeras i anslutning till vårdcentralen Andersberg och bygger på en utbildningsbas med handledning och medicinsk fortbildning varvat med praktik.

Förslaget innebär att man skapar en väg mot den legitimation som de behöver för att kunna börja arbeta.

Förhoppningsvis säger regionstyrelsen ja på sitt sammanträde den 6 april. 

Förslaget kostar 2,5 miljoner per år och tänkt finansiering är från de medel (42,7 miljoner kr) som Region Halland fått från staten för att arbeta med asylsökande och integration.

Inga kommentarer: