lördag, september 10, 2016

Kvotering gäller inte (S)-styrelser eller LO styrelsen

Regeringen vill införa kvotering i börsbolagens styrelser.

Såhär motiverar näringsminister Mikael Damberg förslaget i ekot/SR:

Det här är en diskussion vi har haft under flera års tid. Det är både en fråga om konkurrenskraft och framgångsrikt styrelsearbete. Vi har sett att framgångsrika bolagsstyrelser får en bättre dynamik och levererar bättre resultat.

Men det som är så viktigt för bolagsstyrelser gäller inte när det gäller styrelser inom Socialdemokraterna.

En motion  till senaste kongressen krävde kvotering till olika styrelser inom Socialdemokraterna. Men då var man plötsligt inte med längre. Läs artikel i Expressen.

Partistyrelsen skrev:

Att i stadgarna börja reglera hur representation ska se ut i olika forum vore olyckligt. Partistyrelsen menar att om motionsförslagen skulle vinna gehör riskerar vi att i nästa steg skriva in stadgarna om ålderrepresentation, etnisk bakgrund osv. Det skulle leda till detaljstyrande stadgar vilket inte gagnar något organisationsled. Socialdemokraterna ska vara ett representativt parti och här vilar ett stort ansvar på valberedningarna att säkerställa mångfalden när personer utses att företräda partiet i olika organ."

I Byggnads styrelse så duger inga kvinnor
Inom (S) så är kvotering av kön "olyckligt".  Det finns det risk för krav på spridning av ålder och etisk bakgrund om kvotering av kön införs. Utan man litar på valberedningarna att klara mångfalden.

Så det som vore olyckligt inom de socialdemokratiska partiet skall ge "dynamik" i näringslivet? Snacka om dubbelmoral.

Och LO:s styrelse är inte bättre. Styrelsen består enligt hemsidan av 18 ledamöter. Av dem är 14 män och 4 kvinnor. Läs själv.

Om man skall tro näringsminister Mikael Damberg saknar LO:s styrelse dynamik, men det visste vi ju tidigare.

Och styrelsen i Byggnadsarbetarförbundet, se bilden, slår väl alla rekord. 15 män av 15 möjliga. Totalt dynamiklös.

Kan ingen tala om för Mikael Damberg att dubbelmoral är inte dubbelt så bra och att det är bäst att städa framför egen dörr först.

Inga kommentarer: