lördag, september 17, 2016

Stora regioner eller statlig sjukvård är inte lösningen

Just nu är det ute ett samråd i liberalerna kring framtidens regioner och organiseringen av sjukvården.

I den debatten skrev jag ett inlägg i det liberala nyhetsmagasinet NU på detta tema.

Statlig sjukvård ingen garanti för bättre och jämlik vård

Polisens omorganiseras och slås ihop i stora regioner. Resultatet för polisområde väst är att antalet uppklarade brott minskar med 6 %. Sannolikt är det minskad uppklaring av brott i hela landet.

Stora polisregioner var alltså inte lösningen på polisens problem. Vad säger att sjukvården i stora regioner inte råkar ut för samma problem? Man organiserar ihjäl sig medan man utför mindre och mindre sjukvård.

 Och för de som tror på statlig sjukvård är det också bara att titta på polisen. Statlig sedan sextiotalet och resultatet är nedlagda polisstationer och sämre närvaro utanför större städer. Gigantiska områden skall patrulleras av en bil.

Så statlig styrning av sjukvården är ingen garanti för bättre och jämlik vård över hela landet. Statens hantering av polisen och andra myndigheter talar snarare emot detta.

Liberalerna ska säga nej till storregioner och statlig sjukvård. Diskutera dock gärna hur staten skall bli mer delaktig när det gäller den högspecialiserade vården som kanske bara ges på några få ställen.

Tommy Rydfeldt
Gruppledare
Region Halland

Inga kommentarer: