onsdag, juli 26, 2017

IT skandalen - Game change - Extra val?

Politiker letar ofta efter den där frågan som skall förändra den politiska situationen. Som gör att den politiska debatten ändras och därmed ett opinionsläget. Att man börjar diskutera en fråga där motståndarna hamnar i underläge.

I USA kallas det för "Game change"

Anna Kinberg Batras SD utspel var ett sådant försök att ändra debatten som slog helt snett. Det vändes istället emot henne och (M).

Bildandet av alliansen däremot var en lyckad "Game change". Helt plötsligt stod en enad opposition emot S-regeringen och pratade ihop sig om viktiga frågor.

Socialdemokraterna fick förhålla sig till alliansen istället för tvärtom. Man klarade inte det och förlorade valet.

IT skandalen på Transportstyrelsen kom som en skänk från ovan. Helt plötsligt ändrades den politiska debatten. Och på ett sådant sätt att det kommer hålla i sig till valet 2018.

Man skulle trott att Socialdemokraterna lärt sig något efter hur de misslyckades med att hantera följderna av tsunamin, men icke. Och nuvarande uppsättning statsråd och statsminister är ju också oerhört politiskt oerfarna.

I händerna på alliansen hamnar nu en möjlighet att helt ändra förutsättningarna för valet 2018.

Att begära misstroendevotum mot tre statsråd är helt rätt. Ansvar måste utkrävas och man skadeskjuter regeringen rejält. Deras regeringsduglighet ifrågasätts.

Regeringen har ju också hjälpt till genom att inte kunna förklara varför det gick snett. Varför man har ett säkerhetspolitisk råd som diskuterar gängkriminalitet men inte rikets säkerhet. Varför ingen informerar andra om vad man vet.

Det finns en samordningsminister Baylan. Vad samordnar han? Inte informationen i alla fall.

Stefan Löfven har nu tre möjligheter.

1.Statsråden avgår. De säger sig avgå för landet och partiets bästa och anklagar alliansen för  pajkastning och smutsigt politiskt spel. Regeringen sitter kvar skadeskjuten.

2. Stefan Löfven avgår. Det blir talmansrunda och Löfven II träder till utan dessa ministrar eller så blir det en alliansregering.

3. Löfven utlyser extra val. Men att gå till val på en skandal är aldrig lyckat. Det har hänt i vissa länder men jag kan inte minnas att det slutat med annat än en katastrof för regeringspartiet. Det kan ju innebära att (S) hamnar kring 20%, alliansen bildar regering och Stefan Löfven tvingas bort som partiledare.

Vi kommer säkert snart få reda på vad han väljer. Han har dock några veckor på sig att bestämma sig och pejla läget. Kanske invänta en opinionsmätning.

Två saker står klart. Stefan Löfven tog inte chansen att hinna före alliansen genom att låta Anna Johansson gå direkt. Det hade förmodligen tvingat alliansen att vänta med avgångskrav på de övriga tills KU behandlat frågan.

Det finns ingen som helst möjlighet i några scenarier att Anna Johansson, Anders Ygerman och Peter Hultqvist sitter kvar. Dags att städa skrivborden.


Inga kommentarer: