tisdag, juli 03, 2007

Ägarlägenheter ökar valfrihet och mångfald

I de flesta länder, bland annat Norge, Danmark och Finland, har man så kallade ägarlägenheter. Så det är inget nytt och konstigt utan en etablerad boendeform. Skillnaden med bostadsrätt är att man äger sin lägenhet. Man kan få lagfart på den och kan också ta ut en inteckning. Ansvaret som man har som ägare är större än i en bostadsrättsförening.

Många som har en bostadsrätt tror att man äger sin lägenhet. Men vad man gör är att ha en nyttjanderätt och dessutom en andel i den förening som äger fastigheten. Bostadsrättsföreningen genom dess styrelse har det övergripande ansvaret för föreningens ekonomi, underhåll och bestämmer också om den som har nyttjanderätten skall få göra avgörande förändringar i sin lägenhet.

Äger man en bostadsrätt finns krav på att man måste bo där. Ingen kan äga flera och hyra ut. Men när det gäller ägarlägenheter finns inget sådant krav. Utomlands är det väldigt vanligt att någon kanske äger 10-20 ägarlägenheter och hyr ut. Hyresvärd men inte i en fastighet utan flera.

Ekonomiskt kan också en ägarlägenhet vara en fördel. Istället för att en bostadsrättsförening tar upp 1 miljon kronor i lån per lägenhet och den enskilde lånar 1 miljon tar den enskilde lån på 2 miljoner. Därmed får den enskilde alla ränteavdrag vilket minskar boendekostnaden.

I en fastighet med ägarlägenheter finns det givetvis krav på viss gemensam skötsel och underhåll. Det sköter man genom en samfällighet.

Nu funderar regeringen på att införa ägarlägenheter i Sverige. Det är bra och ökar både valfrihet och mångfald. Ett förslag till lagstiftning togs fram 2002 men lades i byrålådan av (s)-regeringen då den tillkom efter beslut i riksdagen som alliansen och (mp) stod bakom. Sedan ändrade sig tyvärr (mp) för att anpassa sig till sina samarbetspartners på vänsterkanten. Så ägarlägenheter i nyproduktion kan införas direkt.

Men man måste också ta fram en lagstiftning så att hyresrätter och bostadsrätter kan ombildas till ägarlägenheter. Dags att tillsätta en utredare för att få fram en sådan lagstiftning.

2 kommentarer:

Anders_S sa...

Jag förstår inte riktigt. Är det olagligt idag med ägarlägenheter? Inom 500 meter från där jag bor kan jag nog räkna till cirka 30 sådana lägenheter. Där den boende betalat för lägenheten, men fastigheten inte ägs av en bostadsrättsförening. Men dom har förstås ingen lagfart på lägenheten. Det är väl skillnaden då.

TOMMY RYDFELDT sa...

Ja ägarlägenheter är olagliga. Det finns ju en speciell form som heter
kooperativ hyresrätt. Man betalr en insats som man bara får tillbaka och kan inte spekulera i sitt boende. Mer om detta finns på sidan www.coompanion.se.

Jag citerar från deras sida:

"Om kooperativ hyresrätt.
Sedan den 1 april 2002 gäller lagen om kooperativ hyresrätt. Den innebär att man hyr sin bostad av en ekonomisk förening som man samtidigt är medlem i. Enligt lagen är föreningen hyresvärd och medlemmarna är hyresgäster med förstahandskontrakt. Eftersom man bara kan överlåta sin lägenhet till andra som är medlemmar i föreningen kan man inte spekulera ekonomiskt i denna boendeform. Den kooperativa hyresrättföreningen kan till exempel i attraktiva skärgårdslägen bestämma att det bara är helårsboende som kan bli medlemmar i föreningen.
Den kooperativa hyresrättsföreningen har möjlighet att ta stort ansvar för skötsel och underhåll av fastigheten och kan därför pressa sina hyreskostnader. I detta fall har den kooperativa hyresrättföreningen alltså även pressat byggkostnaderna."

Gissar att det är sådana lägenheter som finns i närheten av där du bor.

Och jag har inget emot kooperativ hyresrätt, Allt som ger människor större valfrihet och mångfald är ok.