söndag, september 25, 2016

Socialdemokraterna dumpar Miljöpartiet

Två år innan valet meddelar Socialdemokraterna att man 2018 skall gå till val som enskilt parti. Inte begära nytt mandat för den regering man sitter i.

Det måste vara unik att redan i detta läge, två år innan valet, meddela att man inte vill söka nytt mandat för den regering man sitter i och istället börja prata om andra regeringskonstellationer.

Att Socialdemokraterna gärna vill bryta upp blockpolitiken har ett enda skäl. Då skulle det alltid vara en socialdemokratisk statsminister. Det är för dem det yttersta beviset på demokrati.
Maskrosen har börjat att vissna

Allianspartier med mellan 4-10% kommer aldrig sätta sig i en regering med (S). Hur man behandlat Miljöpartiet de senaste två åren avskräcker. Och till skillnad från MP har man ett mer attraktivt alternativ, nämligen en alliansregering.

Varför gör nu (S) detta:

1. Det har varit besvärligt att regera med Miljöpartiet. Ständigt dessa kriser och svekdebatt och ifrågasättande av beslut regeringen tar. Man tappade också två statsråd på vägen.

2. (S) och (MP) står ganska långt i från varandra i många frågor vilket skapar problemen i punkt 1.

3. (S) är vana vid att regera själva och att behöva samordna sig med något annat parti känns konstigt. (S) förstår inte som (M) att regeringspolitiken utgår inte från en procentsiffra. Ni fick 5% och då får ni igenom så mycket, utan alla partier måste vinna på samarbetet vilket innebär att små partier får ofta större genomslag än vad de fått röster för. Men detta gillar eller förstår inte (S)

4. Man vill inte ha ett kamrat grön 4%. Ber (S) och (MP) om förnyat förtroende tillsammans finns risken att (S) väljare ger (MP) stödröster. Jag tror (S) inte har något emot om Miljöpartiet ramlar ur riksdagen. Man tänker i alla fall inte hjälpa dem stanna kvar.

5. Och den viktigaste punkten är; Socialdemokrater gillar egentligen inte Miljöpartiet. De har större förståelse för Vänsterpartiet, speciellt inom facket. Miljöpartiet anses som smygborgerliga men framför allt opålitliga. Det finns många mätningar som visar på att (S)-väljare inte gillar Miljöpartiet. Här är bara en av många. Tryck här.

Och vad svarar Miljöpartiet. Det enda som går att svara.Det är ingen konstigt besked som (S) lämnar och de skall också gå till val som enskilt parti. Men internt måste man rasa över att åter igen bli åsidosatta av sin koalitionspartner.

Inga kommentarer: