onsdag, mars 08, 2017

Nu startar sprututbyte i Halland - Halmstad först ut

Regionstyrelsen i Region Halland beslöt den 1 juni förra året att införa lågtröskelverksamhet med sprututbyte för intravenösa droganvändare i Region Halland.

Uppdraget att driva den verksamheten gick till Driftnämnden Närsjukvård med förvaltning.

Lite unikt att man lägger den i den nära vården men helt i linje med att verksamheten skall vara lätt att nå, därav att den kallas lågtröskelverksamhet.

Sedan uppdraget lämnades har planeringen Varit igång. Var skall man ha mottagningar finnas har varit en fråga där beslutet blev Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.

Det var samråd med kommunerna i december. Vi mötte bara positiva reaktioner.

I förra veckan kom tillståndet från Inspektionen för vård och omsorg. (IVO)

Personal är anställd och utbildad och medicinskt ansvarig ar utsedd . Lokaler är på gång och först ut blir Halmstad. Förhoppningsvis start under mars månad. Lokalerna är i full fart att färdigställas i anslutning till Vårdcentralen Nyhem.

Varför denna verksamhet? Egentligen av två skäl. På ett enkelt sätt nå missbrukare. Bygga upp ett förtroende som kan leda till att de vill få hjälp att komma ur missbruket. Få skulle beställa tid på en vårdcentral och be om hjälp. Tröskeln är för hög.

Men att etablera en kontakt på detta sätt skapar en lägre tröskel att komma i kontakt med vården.

Det andra skälet är att få bort så många smutsiga och smittade sprutor som möjligt bland missbrukare.

Spridningen av Hepaptit C (gulsot) är stor bland denna grupp. Det finns siffror på att upp emot 70% av intravenösa droganvändare är smitttade med Hepatit C. Det finns också HIV smitta i denna grupp.

Nu startar det i Halmstad och under 2017 räknar vi med att Kungsbacka, Varberg och Falkenberg också kan öppna mottagningar.

Det som underlättat etableringen är att från 1 mars gäller en ny lag. Numera skall man samråda med kommunerna men innan hade kommunerna veto mot etablering i deras kommun. Ålder för att få byta sprutor är också sänkt till 18 år.

Jag är oerhört glas över att vi hu etablerar denna verksamhet i Halland, Sprututbyte är en fråga Liberalerna har drivit länge i hela Sverige.3 kommentarer:

Anonym sa...

När öppnar det på Nyhem egentligen?
Snart två månader sedan det skulle öppna.
Mvh

Anonym sa...

När öppnar det egentligen?

Mvh Nyfiken

Tommy Rydfeldt sa...

Det har öppnat. Kommer vara stängd några veckor på grund av ombyggnad. Även Varberg är på väg.