onsdag, juli 11, 2007

Billig mat i Halland är ingen slump- Läs varför.

PRO har gjort en undersökning där man tar reda på var den billigaste maten finns. Enligt undersökningen i Halland.

Detta är mycket glädjande men kampen för att få butiker att sälja maten billigare har inte varit lätt,

Original Willys, Willys Cash, startade i Kungsbacka på 1980-talet av Willy Schlee. Genombrottet blev när han fick bygga ut.

Men det var inget beslut alla var med på.

Ärendet fördes till kommunstyrelsen. Jag var under den tiden kommunalråd i Kungsbacka.

Inför beslutssammanträdet blev jag nedringd. Inte av missnöjda konsumenter för att de skulle kunna handla billigt. Utan av representanter för KF (numera Coop), ICA, Dagab (numera Axfood och ägare till dagens Willys), lokala handlare och köpmannaföreningen i Göteborg.

Man hade mer eller mindre fantasifulla argument för att stoppa Willys. Fri konkurrens var inget man hyllade.

Det fanns till och med en antydan om att inte allt stod rätt till med kvalité osv.

Men kan inte kunden avgöra detta, frågade jag? Säljer man andra klassens varor så köper väl ingen? Men det tyckte man inte.

Kommunstyrelsens majoritet sa ja till utbyggnad. Socialdemokraterna och en moderat sa nej. Jag undrar om man inte skäms lite för detta idag.

Willys och den andra lågpriskedjan i Göteborg, LL, hade stora framgångar. Kunder åkte från halva Västra Sverige för att handla billigt på Willys Cash i Kungsbacka. Till slut insåg även de stora jättarna och kommunalpolitiker i andra kommuner att det inte gick att stå emot längre.

Enligt PRO:s undersökning är det en butik i Varberg som är den billigaste i Halland. Ganska kul. Varbergs politiker, oavsett färg, stod emot lågprisetableringar länge. Radio Halland gjorde ett speciellt debattprogram om detta med mig som gäst. Som en representant för en kommun som välkomnade lågprisbutiker.

Idag har Varberg flera lågprisbutiker och till och med en Willysbutik. Tänk vad snabbt saker och ting kan ändra sig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst - billig mat har ett värde -men inte när det sker på bekostnad av
1) jämlikheten. Se exv Svd: "allt fler pensionärer klagar på att det är svårt att handla billigt nära hemmet."
"Det är inte bra för varken rullatorer eller barnvagnar", säger PRO:s konsumentombudsman i Stockholm till SvD.se.

2) klimat, miljö och mänskliga rättigheter - lågprisbutiker importerar billiga varor som kräver långa transporter (ger klimatgaser), ödelägger biologiskt rika naturmiljöer (regnskog som blir palmolje- eller sojabönsplantager), och frukt/kaffe-odlingar där arbetarna lever under vidriga förhållanden. Dessutom placerar de sig ofta så att kunderna måste köra bil till butiken - ytterligare miljöbelastning.

I princip torde detta kunna justeras genom konsumenternas efterfrågan, men det är tyvärr bara i teorin. I praktiken visar det sig att även kvalitetskedjorna har tvingats följa lågprisbutikernas exempel och sänka kvaliteten för att kunna konkurrera med pris.

Tvärtemot vad du tror så vill vi väljare ha starka, modiga politiker som vågar stå upp för kvalitet, miljö och mänskliga värden - inte lämna över detta till individuella beslut - då hamnar vi i fångarnas dilemma: dvs "varför ska jag ta ett större ansvar när ingen annan gör det - min del i problemet är ju så liten".

Så ta ditt ansvar som politiker och våga leda - ett bra sätt är att se till att kommun och landsting ställer krav på att samtliga varor som upphandlas ska vara kravmärkta och rättvisemärkta. Att transporterna separeras från själva varan och upphandlas separat - så minskar du klimateffekterna också. Eller kräv att varje leverantör ska vara klimatneutral - så kan de lösa det på det sätt de själva anser bäst.

Hälsningar
Jonas Eriksson

TOMMY RYDFELDT sa...

Kan bara konstatera att du och jag har olika utgångspunkter. Du vill styra människor och tala om för dem vad de skall köpa och göra.

Jag tror på den enskilda människan och att han/hon kan ta rätt beslut.