onsdag, maj 31, 2017

Låt medlemmarna välja Liberalernas nästa ledare

I Storbritannien väljs alla partiledare av medlemmarna. Man kan tycka vad man vill om Jeremy Corbyn men han är vald av Labours medlemmar, inte en utan två gånger då han utmanats om posten.

Han hade aldrig blivit vald om de vanliga sätten att välja hade funnits kvar.

David Cameron är annat exempel som genom att vinna medlemmarnas förtroende slog etablissemangets kandidater och blev premiärminister.

För att en medlemsomröstning inte skall bli ett stort kaos har partierna regler om vem och hur man kan bli nominerad. Klokt och det är rimligt att den som ställer upp som kandidat skall kunna visa upp visst stöd i riksdagsgruppen eller bland t.ex länsförbundsordförande.

Tim Farron- vald av medlemmarna 2015
Och finns det bara en kandidat så genomförs inte medlemsomröstning. Också klokt och det var så Theresa May blev vald.

I Sverige har inget parti vågat att föra ut partiledarvalet till medlemmarna utan behåller det genom att valberedningar arbetar i det dolda och valen sker indirekt genom ombud.

Centerpartiet kom närmast när Annie Lööf valdes men de formella valet gjordes av partiets riksstämma.

Varför är man inte så förtjust i direktvalda partiledare i Sverige? Sannolikt för att det finns en rädsla att medlemmarna väljer "fel" partiledare. Någon de som leder partiet inte gärna vill ha.

Idag kan man kontrollera valet genom valberedningar. Det är mycket svårt att om man inte är valberedningens kandidat lansera sig som ett alternativ.

Socialdemokraterna är värst i klassen. Både Håkan Juholt och Stefan Löfven togs fram i det dolda utan att medlemmarna fick vara med överhuvudtaget. Och hur Juholt kom fram visar ju väldigt väl hur olika fraktioner blockerar ut varandras kandidater och en urvattnad kompromiss fick bli partiledare.

Ingen tror väl på allvar att Håkan Juholt skulle blivit partiledare om det varit en medlemsomröstning?

Till Liberalernas landsmöte i november har jag motionerat om att när Jan Björklunds efterträdare en gång skall väljas skall det ske av medlemmarna. Motioner av detta slag brukar bemötas med att valberedningen kan ha rådgivande medlemsomröstning.

Men jag vill ha en beslutande medlemsomröstning och en möjlighet att låta kandidater stå mot varandra och tala om hur de ser på Liberalernas framtid och hur de vill leda partiet.

Inga kommentarer: