onsdag, januari 09, 2008

Sverige avsocialiseras

Det fanns en tid när svensk ekonomi kallades för blandekonomi. En beskrivning av en ekonomi som hade marknadsekonomi men med klart planekonomiska inslag.

Staten skulle stå för stora investeringar. Stålverk 80 var en sådan som blev ett fiasko. I denna så kallade blandekonomi uppfanns löntagarfonderna.

Nu tar vi över, sa en glad LO ordförande.

Men istället sa svenskarna nej till socialism. Inte en utan två gånger, 1976 och 1979.

Det socialdemokratiska parti som kom tillbaka 1982 var annorlunda. Visserligen pratade man om en tredje väg i ekonomin men det slutade ju i diket och statsministern Ingvar Carlsson, med regering, fick avgå. Finansministern, Kjell-Olof Feldt, fick därmed också avgå med den skillnaden att Carlsson efterträdde sig själv. Ny finansminister blev Allan Larsson.

Ett år ändrade politiken helt. 1989. Muren och östsocialismen försvann. Vänsterpartiet tappade sitt K(kommunisterna) i namnet.

Socialdemokraterna ville plötsligt in i EU och avreglering blev ordet.

Sverige hade börjat att på allvar avsocialiseras.

Från 1989 har egentligen socialdemokraterna backat in i framtiden.

Verkligheten och risken för att förlora val har tvingat dem att avsocialisera och privatisera.

Man har också avsocialiserat språket. När pratade Göran Persson om socialism? Får vi se ordet på valaffischer 2010? Knappast.

Några öar av socialism finns kvar. Bostads- politiken där marknaden bestämmer men inte när det gäller hyresrätter. Ett hus har alltså två värden. Ett som marknaden sätter, det är vad människor är beredda att betala, och ett som regleras.

Avsocialiserande av bostadsmarknaden är oerhört svårt utan negativa konsekvenser. Därför hukar även allianspolitiker för denna fråga.

Sjukvården är också en typisk socialistisk ö. Men det luckras upp. Vårdval/kundval, som sprider sig över landet, är ett sätt att ge kunden/patienten makt. Men många politiker och vårdpersonal vill fortsätta att reglera och bestämma.

En tredje är Apoteksbolaget. Varför (s) försvarar detta bolag är ganska obegripligt. Det är ett bolag med dålig service, dålig tillgänglighet och jag har svårt att se några fördelar.

Dessutom så är de argument som används för att ha kvar Apoteksbolaget som monopol samma man skulle kunna använda för att förstatliga alla livsmedelsaffärer.

Tänk er att man bara skulle kunna köpa livsmedel till kl. 18.00 på dagen. Två timmar på helger och på vissa ställen inte alls på helger. Och att det bara fanns en butik per kommun.

Och när det var öppet så är det ofta långa köer.

Gammal dålig öststatsocialism, skulle ni säkert säga. Ja och det är vad Apoteksbolaget är idag.

Varför försvarar (s) och nu även (mp) detta? Obegripligt.

PS 1! Bilden är från Tallinn det f.d ockuperade Estland. Där körde en socialistisk ekonomi landet totalt i botten under 50 år. Nu bygger man upp ett nytt land utan socialism. Men kvar finns byggnader som denna med en röd stjärna DS!

PS 2! Trots att utvecklingen hela tiden går åt annat håll finns det de som drömmer om ett socialistiskt Sverige. Oerhört långt från verkligheten men rätt kul att läsa. Inte minst för att försöka förstå hur man överhuvudtaget i dagens globala värld kan ha tanken att göra Sverige till en socialistisk ö. Läs bloggaren Svensson. DS!

3 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Det har sina sidor när drömmar lockar oss bort från verkligheten - då sossarna, nu privatiseringsivrarna som kallar sig allt från c till m.

feminix sa...

Tommy, du som är liberal, delar du Marteus åsikter i danna artikel i Expressen 4/1 2008? Är detta folkpartiets åsikter: Folket får för mycket trygghet om arbetsgivare får kolla blivande anställda i brottsregistret? Ska en tjuv eller våldtäktman kunna jobba i hemtjänsten? Kan man säga till en gammal människa att risker hör till livet och att tjuvar måste få en chans att jobba i hennes hem? Själv har jag inte läst något värre.

TOMMY RYDFELDT sa...

Till Farmorgun!

Verkligheten är ju att svenskarna är uppfostrade i det socialdemokratiska samhället där myndigheter skall göra och styra allt.

Att få välja själv blir konstigt. Jag har mött samma känslor i Östeuropaefter murens fall.

Och det känns konstigt för de som styrt allt. Vem efterfrågar dem nu? Var deras jobb inget värt?

Till Feminix!

Har egentligen ingen aning vem kvinnan är. Läser inte normalt Expressen som numera är en riktig dålig tidning.

Men blanda inte ihop en tidning som kallar sig oberoende liberal med folkpartiet. Jag har aldrig sett henne i folkpartiet eller hört att hon skulle vara medlem.

Vem som helst kan ju kalla sig liberal eller oberoende liberal och tycka vad som helst. Men det har ju inget med folkpartiet att göra.

Förmodar att hon vill provocera med sin artikel.

Vad gäller själva frågan så var går gränsen? Hur långt får övervakningssamhället sträcka sig?

Vi vill ju inte ha ett STASI i Sverige? Skall alla övervakas och vara tvungna att ha inskrivet eventuellt brott man utfört i obligatorisk legitimation?

Skall man kunna stoppas på gatan av polis och har man ingen legitimation på sig blir det böter eller risk att man anhålls.

Någonstans går gränsen när ändamålet INTE helgar medel.