fredag, juli 27, 2007

Fackliga maffiametoder

Anställda på ABB i Karlskrona, som inte är fackanslutna, känner sig hotade av fackklubbens ordförande, en Jan-Anders Lindfors, som skickat ut ett medlemsutskick där han kallar icke fackanslutna för gulingar.

Klubbordföranden från IF Metall hävdar att uttrycket är ”ett vedertaget ord som syftar på en utbrytargrupp” skriver Blekinge Läns Tidning. I ett medlemsutskick skriver han även att styrelsen ska agera mot ”avarten” när tillfälle ges.

”Avarten” är den föreningsfrihet vi har i svenska lag och som är en del av de europeiska mänskliga rättigheterna.

Frihet att få bilda förening och också frihet att avstå medlemskap.

Ibland tycker jag ordet maffia används allt för lättvindigt men i detta fall kan man verkligen fundera på om det inte är maffiametoder. Inte bara bryter man mot gällande lag utan även hotar.

”De skall inte tro att de kan göra som de vill” heter det från ordförande Lindfors.

Bra att Anders Ferbe, andre vice förbundsordförande i IF Metall är kritisk även om jag tycker att kritiken kunde ha varit hårdare. Men den kommer väl förhoppningsvis internt.

PS! Jag är ingen fackhatare. Har när jag varit anställd alltid varit medlem i facket. Bland annat LO medlem i 10 år. DS!

6 kommentarer:

Walle sa...

Det är snarare herr 2:e vice ordförande som gör fel. Är man inte med i facket så åker man snålskjuts på andras medlemskap. Han skrev ju inte direkt - åk ut och slå ner dem. Lite utfrysning kan gott gratisätarna få. Det är inte olagligt att inte umgås med folk. De har rätt att stå utanför, men jag har också rätt att säga att de är svin och snyltare. Det är att angripa deras åsikt och inte deras person.

Om min branch (Hotell & restaurang) hade haft lika hög anslutningsgrad som metall hade jag haft högre lön. Hög andel snorungar = låg anslutningsgrad = låg lön.

TOMMY RYDFELDT sa...

Det är är som vanligt när det gäller försvaret för demokrati och föreningsfrihet så vet vi var vi har vänstern i det här landet. Inte på demokratins och den svages sida i alla fall.

Svin och snyltare är dem som väljer sin demokratiska rätt att stå utanför facket. Jasså. Men det är ju så vänstern alltid resonerat.
I socialistiska länder har det alltid varit ett brott att ifrågsätta gällande ordning.

Och någon alternativ fackförening får man ju inte bilda då blir det blockad. Utan antingen är man med oss eller mot oss. Och är man mot oss är man gulingar,svin,snyltare och snorungar. Fint språkbruk.

Kanske alla som inte är fackligt anslutna skulle få sluta? Varför skall LAS och anställningstrygghet gälla för dem?

Med sådana fackliga medlemmar som herr Lindfors och debattörer som Walle behövs inga fackliga kritiker. Facket förgör sig själv.

Det är ju det Anders Ferbe inser och därför tar han avstånd.

Anonym sa...

Jag ogillar facket starkt iallfall röda LO fack. På siemens i Solna där jag jobbat har facket varit mycket otrevliga mot dom som inte varit med i fackat. Jag har skit från metalls a-kassa som hotade att dra in min a-kasserätt bara för att jag "inte hade ett riktigt jobb". Ett klart lagbrott som dom var väl medvetna om men struntade i. Har bytt a-kassa och gått ut facket. Det är svårt att få förtroendet tillbaka efter allt som sett och varit med om.

Johan Henrikson sa...

Till Walle - ovan.

Lätt fixat med "gratis ätare". Låt dom förhandla för sig själva.

Min bild av hotell och resturang facket är att dom företag som inte varit anslutna har givit bättre villkor än dom som varit anslutna (haft kollektivavtal). Det var bl.a. det som hände på Gotland och i Göteborg (den berömda salladsbaren).

Lösningen: Låt dom som vill vara med i facket vara det och dom som inte vill vara med dom får inte del av de förmånliga avtal som facket förhandlar fram. Är det något konstigt med det.

Sedan undrar jag varför du kallar dom som inte vill vara med i facket för "gratisätare", "Svin" och "Snyltare"?

Jag uppfattar det som hot och nedsättande. Vad är syftet? Att fler skall gå med i facket? Skall man inte vara med i facket för att det är så mycket bättre än att inte vara med? Varför behöver man då hota?

Walle sa...

Jag förstår fortfarande inte varför ni inte förstår varför vi blir upprörda när folk inte är med i facket.

Johan H:

1)Ska inte alltid tro på medias beskrivning av vad som är bättre respektive sämre villkor. Det är ofta ganska komplext att jämföra t.ex. olika försäkringar med varandra. Tyvärr är journalister alltför ofta ganska okunniga när det kommer till arbetsmarknadsfrågor (se bara på socialförsäkringsavgifterna och hur de beskrivs som en skatt), mycket tror jag för att de själva jobbar i en bransch med svag struktur. När det gäller "Salladsbaren" så vet jag, genom personliga kontakter, att medias bild av hur bra villkoren var inte stämde.

Saken är den att för många som jobbar i hotellbranschen så är det ett genomgångsyrke, de vill ha pengar i handen. Pensioner eller olycksförsäkringar är inte prioriterat för dem- de vill ut och resa och skit. Grejen är att bara för att de dominerar på en arbetsplats så kan inte den få ha sämre villkor, det blir ju osjysst konkurrens.

2) "hot och nedsättande". Hot- nej, nedsättande - ja. Svårare än så är det inte. De ÄR snyltare och gratisätare. Som dessutom, i värsta fall, är det för att slicka röv på chefen.

Tommy & Johan:

"Kanske alla som inte är fackligt anslutna skulle få sluta? Varför skall LAS och anställningstrygghet gälla för dem?"

Du är också inne på samma tankar, johan, så... Ja, egentligen skulle det kunna vara fullt möjligt. LAS hade knappast funnits om vi inte hade haft starka fackföreningar med en politisk gren. Det är ju knappast så att de borgerliga skulle infört det utan vidare... I praktiken så vore det självklart dåligt för oss som fackmedlemmar om företagarna fick ytterligare en morot till att inte ha fackligt anslutna anställda.

Att man inte tar bort LAS nu, är ju bara för att de nya moderaterna har kommit på att man först ska försvaga facket, genom att göra medlemskapet dyrare och angripa själva tanken på solidarisk arbetsmarknad genom att sända ut signaler att de som är arbetslösa eller sjuka är det frivilligt. Först när facket är försvagat kommer man gå på de stora konfliktfrågorna.

Visst ska medlemskapet i facket vara något man vill ha, inget man tvingas till. Tyvärr så lever vi i en väldigt individualiserad tid där honörsordet är att sköt dig själv och skit i andra. Att betala 500 kronor i månaden av en låg lön för att öka tryggheten på jobbet är kanske inte så attraktivt om man som 20 åring bara ska jobba tills man ska börja plugga, t.ex. Problemet är att facket tappat styrfart, sossarnas kopplingar till facket har i vissa fall (kommunal i synnerhet) lett till ett mjäkfack som inte tydligt visar medlemmarna vad de är till för. Facket är inget försäkringsbolag, vilket vissa verkar tro. Det är en kamporganisation, som man ska vara med i hela livet. Även när man är ung och bara ska jobba ett år, eller när man är gammal och snart ska gå i pension.

Sedan är det tydligt att många inte vet hur illa det är i servicebranschen. Avtalen är usla- usel grundlön, ingen OB att tala om och övertid betalas nästan aldrig ut. Jag har t.ex. aldrig fått påstöttningar om att gå med i facket. Jag har aldrig kommit till en arbetsplats med facklig anslagstavla, med fackklubb eller liknande. Med tanke på HRF:s bristande styrka, har jag svårt att tro att de tar fajt bara för sakens skull. Den nya ledningen verkar onekligen bättre på att profilera sig än den gamla. Det behövs.

Till sist- en sak jag tycker ska ändras: Det finns en kontrollavgift (låg- typ 1500/år) som alla företag som skriver på ett kollektivavtal ska betala till facket (om de inte är med i arbetsköparorganisation). Den avgiften borde bort. Det är vi som medlemmar som ska betala kontrollen av avtalet. Det är vårt intresse. Om företaget vill skriva på ett kollektivavtal utan att ha stöttning från sin organisation, så må de få göra det. Det är ganska många småföretagare som tycker det är bekvämt med hängavtal, att det bara är onödigt dyrt med medlemskap i en organisation som ändå mest är till för storföretag.

Ursäkta att det blev långt och ostrukturerat.

TOMMY RYDFELDT sa...

Du får vara hur lång, ja någon gräns finns väl men du överskred inte, och ostrukturerad som du vill.

Tips till andra som skriver. Vågar man stå med sitt namn och det är äkta så skall det till mycket om inlägget inte publiceras.

Så till saken.

Vad gäller salladsbaren i Göteborg bör du nog prata med din informatör. Jag tror att jag har bättre ingång där och media har enligt min mening rapporterat korrekt.

Att jag och andra reagerar är nog att vi har en lag i Sverige som innebär föreningsfrihet. Rätt att bilda förening och rätt att slippa vara med.

Sverige har också fört i de europeiska mänskliga rättigheterna som lag. Vilket innebär att frågan kan prövas i europadomstolen och Sverige är skyldigt att följa utslag.

Facket borde tycka att denna lag är viktig då det också skyddar fackets rätt att bilda fackföreningar och verka.

Men ett problem är ju att facket idag alltid skall vara LO.

Ta detta exempel:

Kommunal varslade om blockad mot trädgårdskooperativet Beda Trädgård i Göteborg. De anställda hade tecknat kollektivavtal med syndikalister, men Kommunal vill tvinga fram ett eget kollektivavtal. Beda Trädgård hade förlorat en kommunal upphandling på grund av Kommunal.

Eftersom personalen på Beda enligt LO:s organisationsplan hör till Kommunal så anser Kommunal att man har rätten på sin sida.

Jag har inga stora sympatier för syndikalisterna men är det personalens val, varför skall LO lägga sig i?

Jag tycker både det är komiskt och tragiskt att många vänstermänniskor tycks tro att borgerliga politiker och sympatisörer egentligen tycker något annat än avd de säger.

Man är lömska och onda människor som i smyg vill krossa facket, arbetaren och göra de rika ännu rikare och vill att andra skall leva i misär. Så när Sven-Otto Littorin försvarar kollektivavtal menar han det inte. Han har en hemlig agenda.

Och enligt Walle är det precis så med LAS. Dold agenda.

Kan det vara så att genom sig själv känner man andra.

I t.ex. vänsterpartiet var det många kommunister som gick i ide efter 1989. Man lät Gudrun sköta skutan och bland annat säga att kommunismen var död. Men kommunist var man fortfarande. Och väntade bara på att vid rätt tillfälle kunna poppa upp och driva kommunismen igen.

Och eftersom vänstern agerat så tror man alliansen gör likadant.

Jag får göra Walle och andra besvikna att så är det inte.

Vi står för vad vi tycker och säger det vi tycker. Och behöver inte skämmas.